Vánočka z Chia semínek

Já vím, že už hodně dloooouho jsem sem nic nepřidala. Vymlouvat se na čas je v dnešní době klišé a tak se upřímně přiznávám, že se mi prostě nechtělo. Nějak nebyl motor. Ale nedávno jsem si na to při pečení vzpomněla a zase mě to nějak nakoplo. Možná, že to bude tím, že brzy rozloučíme se zimou a nastane krásné barevné jaro. A i když se blíží to jaro, já se musím pochlubit výbornou vánočkou, takovou jsem opravdu ještě nejedla. Je to sice trochu časově náročné, ale určitě to stojí za to zkusit!

Co na to budeme potřebovat:

20g Chia semínek, 500g špaldové mouky, 4 lžíce medu, větší lžíci kokosového oleje, dvě hrsti drcených vlašských ořechů, 100g namočené klikvy (ideálně v rumu), 1 větší banán, 14g sušeného droždí (může být ale i čerstvé), špetka soli a trochu citronové kůry

Tak a jako první si do vody 200ml, ideálně přes noc namočíme v misce  Chia semínka.  Kolem semínek se vytvoří takový gel, který nám pomůže těsto krásně zvláčnit.

Do hnětací mísy vlijeme namočená semínka, přidáme med, rozmačkaný banán, kokosový olej, kvasnice, citronovou kuru a špetku soli. Vše důkladně propojíme, přidáme mouku a klikvu (slijeme, pokud jsme ji namáčeli) a řádně prohněteme.  Těsto necháme cca 1hod. kynout na teplém místě.

Máme-li těsto pěkně vykynuté, rozdělíme si jej na 6 nebo 5 dílů z nichž uválíme dlouhá kulatá lanka. Všechny v horní části spojíme a upleteme cop, teda vánočku 🙂 Necháme ještě cca 30min. kynout a poté pečeme cca 35-40min v horkovzdušné a předehřáté troubě na 180st. Můžeme ještě posypat ořechy. Já ještě potírám vajíčkem, ale kdo nechce, nemusí.

Upečenou a krásně křupavou vánočku miluju s kakaem. Už se těším na Velikonoce, až z těsta připravím kulatý věnec. Tak se pusťte do toho, budete mile překvapeni skvělou chutí a konzistencí těsta.

 

myTaste.cz