Rebarborový koláč
TĚSTO: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g cukru, 1 vejce a špetka soli
NÁPLŇ: 500 g rebarbory (pokud není čerstvá, je potřeba oloupat) , 2-3 lžíce třtinového cukru, 2-3 cm čerstvého oloupaného a jemně nastrouhaného zázvoru, jemně nastrouhaný, 3 vejce, 2 lžíce medu, 250 g řeckého jogurtu (může být nahrazeno měkkým tvarohem), 1 lžíce kukuřičného škrobu, semínka z jednoho vanilkového lusku.
Smíchejte všechny ingredience na těsto a nechte ho zabalené ve fólii odležet v lednici alespoň půl hodiny. Já ho nechávám většinou do druhého dne. Je pak vláčnější.
Předehřejte si troubu na 180°C. Omytou a oloupanou rebarboru nakrájejte na 2 cm kousky (pokud je mladá, nemusíte ji loupat) a vložte do větší misky. Přidejte nastrouhaný čerstvý zázvor, třtinový cukr a promíchejte. Stačí pomocí lžíce. V druhé míse si smíchejte všechny zbylé ingredience na náplň. Vymažte koláčovou formu (průměr 28 cm), vyválejte těsto na velký stejně silný kruh, tak aby vám po přemístění do formy pokrývalo dno i stěny. Přečnívající kraje těsta seřízněte nožem. Často se mi těsto dost lepí, je tedy potřeba dobře podsypat moukou, aby se vám s ním dobře manipulovalo.
Rebarboru se zázvorem a cukrem nasypejte na těsto, rovnoměrně rozprostřete a zalijte náplní. Vložte do trouby a pečte přibližně cca 30-40 minut.